Quantcast
Channel: Welzijnsregio Noord-Limburg
Viewing all 209 articles
Browse latest View live

Algemene Vergadering - Klaar voor de volgende zes jaar....

$
0
0

Met de vernieuwing van de gemeenteraden, wordt ook de Raad van Bestuur van de samenwerkingsverbanden opnieuw samengesteld.

Hiertoe hielden zowel welzijnsvereniging ‘Welzijnsregio Noord-Limburg’ als de dienstverlenende intergemeentelijke samenwerking ‘Regio Noord-Limburg’ hun algemene vergadering. Vanuit de beoogde bestuurlijke en organisatorische eenheid van deze organisaties gingen deze AV’s gezamenlijk door op 12 februari 2019 in Gemeenschapscentrum ‘De Schans’ te Hechtel-Eksel.

Tegelijkertijd was dit voor de nieuwe raadsleden de gelegenheid om kennis te maken met de werking van Welzijnsregio Noord-Limburg en was dit een interessant ontmoetingsmoment voor de nieuwe raadsleden.

Nieuwe Raad van Bestuur

Meer dan 150 deelnemers hadden voor deze algemene vergadering verzameld in De Schans te Hechtel-Eksel, burgemeesters, schepenen, raadsleden, leden van het bijzonder comité van de sociale dienst, medewerkers van gemeente, OCMW en Welzijnsregio uit Noord-Limburg.

Plaatselijk burgemeester Jan Dalemans heette iedereen welkom en wees meteen op de super-democratische structuur van deze intergemeentelijke samenwerking, waaraan elk raadslid als vertegenwoordiger kan deelnemen. Dit draagvlak en betrokkenheid van lokale bestuurders is heel belangrijk omdat het precies de bedoeling is van het samenwerkingsverband om de bestuurskracht van de individuele besturen te versterken. Burgemeester Dalemans was dan ook heel blij met de grote aanwezigheid en vooral met het voelbare enthousiasme.

Schepen Raf Drieskens uit Pelt nam verder als ontslagnemend voorzitter van de intergemeentelijke samenwerking de formele agenda van de vergadering op, met de samenstelling van de Raden van Bestuur. Hiervoor waren er de voordrachten vanuit de respectievelijke gemeenten. Zo krijgt de nieuwe dienstverlenende samenwerking Regio Noord-Limburg de 8 burgemeesters aan het stuur, terwijl dit voor Welzijnsregio de schepenen van Welzijn zijn.  De gemeenten met meer dan 20.000 inwoners zoals Lommel, Oudsbergen en Pelt hebben daarbij nog een tweede vertegenwoordiger uit hun raad.

Samen levert dit een krachtige dynamiek op voor Noord-Limburg, dat kan terugvallen op een lange traditie van samenwerking met bovenop de concrete ervaring met Welzijnsregio. Met de oprichting van de nieuwe dienstverlenende samenwerking vorig jaar en tegelijkertijd de verlenging van de duur van Welzijnsregio, ligt een prachtig instrument klaar, waarvoor dus nu een nieuw bestuur heeft ingetekend.

Een plan voor de toekomst

Directeur Guido Vrolix van Welzijnsregio gaf toelichting bij de missie en werking van het samenwerkingsverband zoals dit in de voorbije 15 jaar werd geconcipieerd vanuit de OCMW’s. Hij verwees hier naar enkele belangrijke principes die het DNA van de Noord-Limburgse samenwerking bepalen.

  • Acht krachtige lokale besturen die kwaliteitsvol en professioneel hun dienstverlening aanbieden aan hun inwoners.
  • Deze dienstverlening is lokaal beschikbaar/bereikbaar aanwezig
  • Het samenwerkingsverband werkt participatief, transparant en met engagement
  • Dit alles binnen de eenheid van regio, organisatie en werking

Gestoeld op deze principes wordt de samenwerking nu verder opgenomen. Het is tijd om na de samenwerking op actor-niveau rond de operationele diensten, nu ook meer beleidsmatig samen te werken.

Het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid geeft hiertoe alle mogelijkheden en stelt hieromtrent zelfs enkele beleidsprioriteiten. Zo moet het OCMW samen met CAW en de mutualiteiten het Geïntegreerd Breed Onthaal organiseren als uniforme toegang tot de hulpverlening. De lokale besturen hebben hiervoor de regisseursrol in het sociale beleid en zij hebben de opdracht om de zorg  te vermaatschappelijken met buurtgerichte zorg, het versterken van het lokale netwerk, het inschakelen van vrijwilligers, ….

Daarnaast worden de lokale besturen geprikkeld om hiervoor samen te werken met de buurgemeenten. Dit alles sluit perfect aan bij de doelstellingen zoals die zijn ingeschreven in de Noord-Limburgse  samenwerking.

De kracht door verbinding:

  • De eigen kracht van de zorgvrager en de verbinding met zijn netwerk
  • De verbinding tussen dienstverstrekkers binnen het geïntegreerd breed onthaal
  • De verbinding van het sociaal beleid geïntegreerd binnen de totaliteit van het lokale beleid
  • De verbinding in de samenwerking tussen de gemeenten

Kennismaking en ontmoeting

.... De verbinding tussen mensen.

En dit laatste werd nog eens duidelijk in het laatste deel van deze algemene vergadering dat vooral benut werd als info- en ontmoetingsmoment.

Kennismaking met de verschillende diensten van Welzijnsregio die zich met een beursstand hadden opgesteld als complementaire dienstverlening in elk Sociaal Huis in elke gemeente.

Kennismaking tussen heel veel mensen die allemaal voor dezelfde uitdaging staan, met name om van hun gemeente een welzijnsgemeente te maken.

Lees hier: Welzijnsregio en Regio Noord-Limburg klaar voor de volgende 6 jaar.


Integratiediensten maken kennis met goede praktijken in Noord-Limburg

$
0
0

Fedasil organiseert regelmatig inspiratiemomenten 'leren bij de buren' in het kader van de besteding van de hervestiging-subsidies die aan de gemeenten ter beschikking worden gesteld.

Bedoeling van dit trefmoment is om alle ocmw's, die subsidies ontvingen in het kader van hervestiging van personen van buitenlandse herkomst binnen hun stad/gemeente, inspiratie te bieden om deze duurzaam en nuttig te besteden.

Inspiratie Noord-Limburg

Op donderdag 28 februari 2019 verzamelden een 22-tal maatschappelijk werkers van ocmw's uit heel Vlaanderen in het Huis van de Wereld in Lommel voor een inspiratiedag 'leren bij de buren'. De inspiratiesessies wordt meerdere keren georganiseerd op verschillende locaties en rond verschillende thema's. 

Dit keer waren het OCMW van Lommel, Hamont-Achel en de Integratiedienst van Welzijnsregio gastgemeente.

Zij stelden samen hun goede praktijken voor met betrekking tot  opvang en hervestiging, integratie en empowerment van personen van buitenlandse herkomst.

In de toekomst komt ook het OCMW van Bocholt nog aan de beurt om de Noord-Limburgse goede praktijken te tonen.

Zie de eerdere nieuwsberichten over dit integratieaanbod in Noord-Limburg:

Nieuwe Raad van Bestuur, voorzitter en directeur bij Welzijnsregio

$
0
0

De eerste vergadering van de nieuwe raad van bestuur van Welzijnsregio was er eentje met belangrijke beslissingen voor de toekomst.

Er was niet alleen de verkiezing van voorzitter en secretaris, maar ook de nieuwe directeur werd aangesteld.

Raad van Bestuur

Omdat Welzijnsregio een vereniging is van OCMW’s en de bestuurders door deze OCMW’s worden aangeduid, wijzigt ook de Raad van Bestuur van Welzijnsregio wanneer de plaatselijke gemeente- en OCMW-raden opnieuw worden samengesteld na de gemeenteraadsverkiezingen.

Zo was er op 12 februari de eerste samenkomst van de nieuwe algemene vergadering en was er op 12 maart de eerste samenkomst van de nieuwe Raad van Bestuur.

Elke gemeente heeft een vertegenwoordiger in deze Raad van Bestuur en gemeenten met meer dan 20.000 inwoners hebben er twee.

De nieuwe raad van bestuur is samengesteld als volgt:

  • Voor Bocholt: Schepen Marc Vanherk
  • Voor Bree: Schepen Katja Verheyen
  • Voor Hamont-Achel: Schepen Marie-José Cuyvers
  • Voor Hechtel-Eksel: Schepen Johan Feyen
  • Voor Lommel: Schepen Nancy Bleys en raadslid Sofie Mertens;
  • Voor Oudsbergen: Schepen Kurt Plessers en raadslid Lieve Dierickx
  • Voor Peer: Schepen Lutgarde Ceyssens
  • Voor Pelt: Schepen Ann Van Dorpe en schepen Marc Geerts

Deze nieuwe raad van bestuur koos vervolgens Ann Van Dorpe uit Pelt  als voorzitter en schepen Nancy Bleys uit Lommel als secretaris.

Klaar voor de volgende zes jaar

Zoals reeds is aangegeven op de algemene vergadering van 12 februari is het de ambitie om in aansluiting op de realisaties van de voorbije bestuursperiode voort te gaan en voor de volgende zes jaar nog meer beleidsmatig samen te werken.

Het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid geeft hiertoe alle mogelijkheden en stelt hieromtrent zelfs enkele beleidsprioriteiten. Zo moet het OCMW samen met CAW en de mutualiteiten het Geïntegreerd Breed Onthaal organiseren als uniforme toegang tot de hulpverlening.

De lokale besturen hebben hiervoor de regisseursrol in het sociale beleid en zij hebben de opdracht om de zorg  te vermaatschappelijken met buurtgerichte zorg, het versterken van het lokale netwerk, het inschakelen van vrijwilligers, ….

Daarnaast worden de lokale besturen geprikkeld om hiervoor samen te werken met de buurgemeenten en met alle actoren op vlak van zorg, welzijn, gezondheid en zelfs breder in het perspectief van een geïntegreerd lokaal beleid.

Dit alles sluit perfect aan bij de doelstellingen zoals die zijn ingeschreven in de Noord-Limburgse  samenwerking en deze wil de nieuwe raad van bestuur ook verder realiseren.

Nieuwe directeur

Een van de eerste beslissingen die de Raad van Bestuur heeft genomen is de aanstelling van de nieuwe directeur die er komt wanneer Guido Vrolix in juni met pensioen gaat.

Als nieuwe directeur werd Kristien Kerkhofs uit Oudsbergen aangesteld. Zij is van opleiding licentiaat Vergelijkende Cultuurwetenschap, naast een opleiding Communicatiemanagement.

Zij werkte bij de Provincie Limburg in verschillende opdrachten zoals de coördinatie en ondersteuning van het lokaal gezondheidsoverleg. De voorbije tien jaren werkte ze als coördinator voor het Educatief Centrum en was ze als stafmedewerker verantwoordelijk voor het thema aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt.

Dit zijn zowel inhoudelijk als vanuit het opgebouwde netwerk met lokale besturen en diverse partners binnen tewerkstelling, onderwijs, gezondheidszorg en welzijn waardevolle aanknopingspunten voor de functie van directeur bij Welzijnsregio Noord-Limburg.

In realiteit heeft ze deze uitdaging al kunnen proeven, want recent heeft ze de overstap naar Welzijnsregio al gemaakt in de functie als dienstverantwoordelijke voor ‘Werk en Maatschappelijke Integratie’.

Vanaf juni wordt het engagement dus verbreed naar de opdracht als directeur.

Ook het Sociaal Verhuurkantoor maakt een nieuwe start

$
0
0

Op 12 maart vond - naar jaarlijkse traditie - de Algemene Vergadering plaats van het Sociaal Verhuurkantoor Noord-Limburg. Het werd een bijzondere editie, met talrijk opgekomen leden.

Omdat de algemene vergadering vooral is samengesteld uit vertegenwoordigers van de pas verkozen OCMW’s verzamelden vele nieuwe gezichten in de patio van het Neerpelter gemeentehuis.

Nieuw bestuur

Eerste agendapunt was  de nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur én de aanstelling van een nieuwe voorzitter en secretaris, dit voor een termijn van 6 jaren.

De gestage stijging van de politieke participatie door vrouwen werd doorgetrokken: zowel voor de functie van voorzitter als secretaris werd een vrouwelijke kandidaat verkozen door de leden, respectievelijk mevrouw Ann Van Dorpe en mevrouw Nancy Bleys.

Twee zeer enthousiaste dames, die graag hun schouders willen zetten onder het Sociaal Verhuurkantoor Noord-Limburg en dit in combinatie met hun nieuw verworven mandaat als voorzitter en secretaris van Welzijnsregio Noord-Limburg.

Bestuurlijk organisatorisch is er van bij het begin een sterke band tussen SVK en Welzijnsregio. De verbinding tussen Wonen en Welzijn is immers een essentiële insteek in het lokaal sociaal beleid van de Noord-Limburgse gemeenten. Dit wordt in het bestuur van het SVK nog eens versterkt met de toegevoegde expertise vanuit de Sociale Huisvesting en het Algemeen Welzijnswerk.

Groei en positief resultaat

Daarnaast bracht adjunct-coördinator Gwendolyn Sleurs toelichting bij het jaarverslag van 2018. Tegelijkertijd was het een snelcursus voor de nieuwe raadsleden over hoe een SVK in mekaar zit en functioneert.

De financiële situatie werd uit de doeken gedaan, zowel omtrent het voorbije werkingsjaar 2018 – hetwelk tot tevredenheid van allen werd afgesloten met positieve cijfers - als omtrent de gebudgetteerde werkingsmiddelen- en uitgaven voor het werkingsjaar 2019.

De toename van het aantal woningen kon dankzij de spiksplinternieuwe groeisubsidie van de Vlaamse Overheid omgezet worden naar een positief resultaat. Niet enkel financieel, maar vooral met winst van het woningaanbod naar de meest kwetsbaren op de private huurmarkt.

Het woningenbestand neemt jaar na jaar toe met 320 woningen eind 2018, een aangroei van 15.  Maar helaas ook een groeiend aantal kandidaat huurders die nog even geparkeerd blijven op de kandidatenlijst van het SVK.

Met vooral sociale winst

Een sociaal verhuurkantoor omvat niet enkel het proces van huren en verhuren maar is voor een belangrijk stuk ook bezig met huurbegeleiding.

Zo kunnen de huurders die met veel moeite een betaalbare woning gevonden hebben, deze ook behouden. Want de kwetsbaarheid die zich voor hen stelt op verschillende levensdomeinen verhoogt helaas ook het risico op het verlies van de woning.

De huurbegeleiding helpt hen om zich weerbaarder op te stellen en dit samen met de hulpverlening uit welzijn, (geestelijke) gezondheidszorg, tewerkstelling, schuldhulpverlening…. De kracht door verbinding waaraan SVK en Welzijnsregio de volgende 6 jaar met de lokale besturen willen werken.

Het SVK verhuist

De Algemene Vergadering werd voor de laatste maal georganiseerd in het gebouw, waar het Sociaal Verhuurkantoor Noord-Limburg sedert haar oprichting in 2006 haar thuishaven had, namelijk het oud gedeelte van het gemeentehuis van Neerpelt in de Kerkstraat.

Vanaf 1 april staat een gloednieuw kantoor ter beschikking in de Hoekstraat op de Syntra-campus, waar het Sociaal Verhuurkantoor zijn onderkomen zal vinden samen met de andere diensten van Welzijnsregio. Het nieuwe adres wordt Hoekstraat 70 bus 4 te 3910 Pelt.

Een nieuwe start dus, met heel veel uitdaging voor de toekomst.

Verhuis en nieuw adres en telefoonnummer voor Welzijnsregio en Sociaal Verhuurkantoor

$
0
0

Neen, het wordt geen aprilgrap, maar 1 april verhuizen Welzijnsregio en het Sociaal Verhuurkantoor naar het nieuwe gebouw op de Syntra-campus.

Hoekstraat 70 – 3910 Pelt

  • Bus 3 voor Welzijnsregio

  • Bus 4 voor SVK

 

De verhuis gebeurt deels op vrijdag 29 maart en deels op maandag 1 april.

Tegelijkertijd wijzigt ook het telefoonnummer, gaan we over naar een andere Telecom-operator en wordt een nieuwe telefooncentrale geïnstalleerd. Hierdoor is de telefonische bereikbaarheid van onze diensten in deze transitieperiode enigszins onzeker.

Vandaar zijn onze kantoren gesloten en zijn we telefonisch NIET bereikbaar op vrijdag 29 maart en maandag 1 april.

We willen u vragen om de communicatie met onze medewerkers in deze periode zoveel mogelijk per email af te handelen of telefonisch via de mobiele nummers.

We danken u voor uw begrip en hopen u binnenkort te mogen ontmoeten op onze nieuwe werkplek.

De nieuwe telefoonnummers vanaf 2 april te gebruiken :

  • Algemeen nummer: 011/23 87 00
  • Dienst Gezinszorg: 011/23 87 50 
  • Dienst Schuldbemiddeling en Rechtshulp: 011/23 87 90
  • Dienst Tewerkstelling en Opleiding: 011/23 87 30
  • Sociaal Verhuurkantoor Noord-Limburg: 011/23 87 70

 

Anderstaligen tewerkstellen - Maak van Taal Werk

$
0
0

Anderstaligen tewerkstellen lijkt niet altijd makkelijk of evident. Maar ook heel wat volwassen Vlamingen kunnen onvoldoende lezen of schrijven om naar behoren te functioneren op de werkvloer. Gelukkig bestaat er daarvoor een waaier aan hulpmiddelen en oplossingen.

Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft samen met VDAB-Limburg en Serr-Limburg (Sociaal Economische Raad van de regio) een nieuwe brochure uitgewerkt: Maak van taal werk.

Deze brochure biedt antwoorden op een aantal taalvragen en -situaties die een bedrijfsleider of een personeelsverantwoordelijke in de praktijk ervaart:

  • Ik zoek als werkgever nieuwe talenten en sta open voor anderstaligen.
  • Ik wil mijn anderstalige werknemer helpen om zijn Nederlands te verbeteren op maat van de job.
  • Ik wil mijn leidinggevenden en collega's versterken in het omgaan met anderstaligen in de organisatie.
  • Ik wil duurzaam omgaan met anderstaligen in de organisatie.
  • Ik wil mijn bedrijf en mijn anderstalige werknemers helpen bij sociaal-juridische vragen en bij vragen over vertalen of tolken.
  • Ik zoek hierbij financiële ondersteuning.

Want taal hoeft geen drempel te zijn om mensen aan te werven.

Integendeel, anderstaligen of laagtaalvaardigen aanwerven kan een springplank zijn naar nieuwe kansen voor het bedrijf of de organisatie als voor de werknemers.

Kijk snel in onze digitale brochure: Maak van taal werk

Vierde regionale fietscursus in Noord-Limburg

$
0
0

In de paasvakantie werd voor de vierde keer een regionale  fietscursus georganiseerd in Noord-Limburg.
De eerste regionale cursus vond plaats in augustus 2017.

Heel wat nieuwkomers, voornamelijk vrouwen, hebben in hun thuisland nooit leren fietsen. Toch geeft fietsen heel wat vrijheid en kansen, bvb. richting school of werk.

Vandaar dat de fietscursus werd ingeschreven als regionale actie in het Integratieplan.

Alle begin is moeilijk

In totaal stapten tijdens deze cursus  tien deelnemers op de fiets.  Vijf hiervan hadden in hun leven nog nooit op de fiets gezeten.  Maar op eentje na, kunnen  ze allemaal fietsen op het einde van de cursus.

Een van de deelnemers liet weten: 'Ik ben blij dat er in de buurt zulke activiteiten bestaan, en dat we veel kansen krijgen om ons te ontwikkelen in België'. 

Dat deelnemers de techniek van het fietsen onder de knie hebben, betekent niet dat ze zomaar de straat op durven. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat ze hierin goed opgevolgd en  ondersteund worden.

Terugkom-moment fietscursus

Daarom wordt op 14 juni 2019 in de voormiddag opnieuw een terugkom-moment georganiseerd voor
ex-deelnemers van de fietscursus. Ze verzamelen op het verkeerspark van Lommel voor een rondleiding van een politie-agent, en krijgen meteen de kans om het geleerde in de praktijk te oefenen.  De flyer met praktische info is te vinden opextranet, onder integratiedienst..

Gezocht: oefenkansen met  fietsvrienden!

Daarnaast proberen we ook fietsvrienden te zoeken, vrijwilligers die de beginnende fietser af en toe gaan halen, om samen in rustige straten een stukje te fietsen. Zo kunnen beginners stilaan wennen aan het verkeer.  Ken je iemand die nog op zoek is naar een fietsvriend in de buurt? Wij proberen een match te maken!  Of ken je nog een vrijwilliger die bereid is om fietsvriend te worden? Laat het ons zeker weten!

De flyer met de oproep vinden jullie eveneens op extranet, onder integratiedienst.

Subsidies voor nieuw materiaal via Cera

Dankzij subsidies van Cera, een coöperatieve venootschap, die graag investeert in maatschappelijke projecten, konden we vijf nieuwe fietsen en nieuw beschermmateriaal aankopen, zodat iedereen nog veiliger kon leren fietsen!

Info

Voor meer info over deze integratieprojecten kan je terecht bij Goele Kerkhof, integratiemedewerker bij Welzijnsregio Noord-Limburg.

Kristien Kerkhofs als nieuwe directeur aan de slag bij Welzijnsregio Noord-Limburg

$
0
0

Kristien Kerkhofs is de nieuwe directeur bij Welzijnsregio Noord-Limburg.

Zij volgt er Guido Vrolix op, die sedert 1 juli 2019 met pensioen is. Guido was directeur sinds 2003, meteen de operationele start van Welzijnsregio.

Kristien woont in Oudsbergen maar heeft haar roots in Hamont-Achel en is op deze wijze goed vertrouwd met het reilen en zeilen in de regio.

Zij werkte voorheen bij de Provincie Limburg in verschillende opdrachten zoals de coördinatie en ondersteuning van het lokaal gezondheidsoverleg. De voorbije tien jaren werkte ze als coördinator voor het Educatief Centrum en was ze als stafmedewerker verantwoordelijk voor het thema aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt.

Dit zijn zowel inhoudelijk als vanuit het opgebouwde netwerk met lokale besturen en diverse partners binnen tewerkstelling, onderwijs, gezondheidszorg en welzijn waardevolle aanknopingspunten voor de functie van directeur bij Welzijnsregio Noord-Limburg.

Na:

is Welzijnsregio nu volledig klaar om met de lokale besturen uit Noord-Limburg een nieuw meerjarenplan voor de volgende bestuursperiode op te nemen.


Gezocht: fietsvrienden

$
0
0

Welzijnsregio Noord-Limburg organiseert 2 keer per jaar een fietsproject waarbij vrijwillers volwassenen de techniek van het fietsen aanleren. Sinds 2017 leerden zo al een 100-tal deelnemers aan 6 cursussen fietsen. En de lessen hebben succes: maar liefst 90% van de deelnemers kan daadwerkelijk fietsen na deze cursus! 

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit 2019 lanceren we opnieuw een warme oproep naar fietsvrienden.

Oefening baart kunst!

Een 'fietsvriend' is een vrijwilliger die samen met de beginnende fietser regelmatig een stukje gaat fietsen in rustige straten. Het is belangrijk voor de deelnemers om ook na de cursus te blijven oefenen. Daarom zijn de fietsvrienden zo belangrijk.
Een warme oproep, dus, aan iedereen die graag fietst en mensen helpt!

Een goede fiets is een must

Dankzij subsidies van Cera, een coöperatieve vennootschap die investeert in maatschappelijke projecten, konden we in 2019 zes nieuwe fietsen en beschermingsmateriaal aankopen. Maar we kunnen nog altijd extra fietsen gebruiken zodat elke deelnemer de hele les kan oefenen. 

Heb je nog een fiets (liefst maat 24 inch) die je niet meer gebruikt, maar die wel nog in goede staat is? Breng hem dan binnen bij Welzijnsregio! Wie weet, leert jouw oude fiets nog iemand fietsen!

Wil je fietslesgever of fietsvriend worden, heb je thuis nog een goede fiets of heb je nog een andere vraag? Neem dan zeker contact op met de regionale integratiedienst van Welzijnsregio. Mail naar Goele Kerkhof  of bel haar op nummer 011 23 87 34. 

Thor Circulair: Event Circulaire Economie en Duurzaam Ondernemen

$
0
0

WOENSDAG 30 OKTOBER 2019 - THOR PARK GENK

U bent ondernemer en wilt graag weten hoe duurzaam ondernemen kan inpassen binnen uw bedrijfsstrategie? U wilt graag inspiratie opdoen door good-practices van andere Limburgse bedrijven? U wilt meer weten over de voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociaal ondernemen?
Dan bent u op woensdag 30 oktober 2019 vanaf 19.00u van harte welkom in Thor Central, gelegen op het Thor Park in Genk.


Wat staat er op het programma?

Anke Albregts van het VLAIO (Vlaams agentschap innoveren en ondernemen) maakt u wegwijs in het landschap van subsidiemogelijkheden in het kader van circulair en duurzaam ondernemen.

Nathalie Bekx (mede-auteur van het inspiratieboek “Reis naar duurzaam ondernemen met de SDG’s als kompas") brengt haar verhaal vanuit haar eigen ervaring als oprichtster en CEO van Joker en Trendhuis. Ze focust vooral op het uitstippelen van een haalbare duurzame strategie zonder de resultaten uit het oog te verliezen. Ze gaat met veel concrete voorbeelden in op de vraag hoe je als ondernemer bij kunt dragen aan een leefbare wereld.

Hands-on klinkt ook het verhaal van Out of Use (Beringen), een onderneming die oplossingen biedt om ICT, elektrisch en elektronisch afval duurzaam te recycleren. Dit doen zij in samenwerking met sociale economiebedrijven.

Skilpod-CEO Filip Timmermans won onlangs nog de JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer 2019 en vertelt het verhaal van zijn bedrijf, dat duurzame modulaire leefunits produceert.

Dat circulair en duurzaam management ook binnen de gezondheidssector een belangrijk gegeven is, wordt uitgelegd door algemeen directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis Hasselt.

Karel Vanderpoorten (European Social Economy Regions) zal de avond afsluiten met enkele mooie voorbeelden op Europees niveau.

De algemene moderatie wordt verzorgd door Virginie Claes.

Aansluitend netwerkreceptie - Aanvang 21u30. Vanaf 21u30 kan je een rondleiding volgen in Thor Central.

Inschrijven kan tot en met maandag 21 oktober 2019.

Dit event is georganiseerd door 7 coördinatoren sociale economie van 32 Limburgse gemeenten. Dit event werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaanderen en de Provincie Limburg. Met medewerking van ESER (European Social Economy Regions), Vlaanderen Circulair, VLAIO, VOKA Limburg en POM Limburg.

Regionale vormings- en netwerkdag

$
0
0

Hoe ga ik aan de slag met jongeren die uitstromen uit het onderwijs? Kan ik jongeren een perspectief bieden wanneer ze op zoek zijn naar andere horizonten? Hoe en met welke relevante partners uit mijn regio werk ik samen?

Een antwoord op al deze vragen krijg je tijdens de regionale vormings- en netwerkdag "Ik maak werk van mijn toekomst" die plaatsvindt op dinsdag 26 november van 8.30 u. tot 12.30 u. in het CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt.

Programma

  • 8.30 u. Onthaal
  • 9.00 u. Inleiding: de weg naar de hulpverlening - Geïntegreerd breed onthaal en cijfers van Noord-Limburg in beeld (Welzijnsregio)
  • 9.40 u. Kadering van het project "Ik maak werk van mijn toekomst" (provincie Limburg)
  • 10.00 u. "Ik blijf op school" - Welke opties zijn er voor de jongere? (CLB)
  • 10.30 u. "Ik stop met school, ik zoek werk" - Welke stappen moet de jongere dan ondernemen? (VDAB)
  • 11.00 u. Netwerkmoment
  • 11.30 u. Workshops motivationele gesprekstechnieken. Je kan kiezen uit 2 workshops. Meer uitleg over de workshops kan je vinden via de inschrijvingslink.
  • 12.30 u. Broodjeslunch

Locatie

CC Palethe
Jeugdlaan 2 - 3900 Pelt


Inschrijven

Deze vormings- en netwerkdag is gratis, maar inschrijven is verplicht  (tot 15 november 2019). 

Een initiatief van de lokale besturen, CAW, Netwerk Leerrecht Limburg, Arktos, GTB, VDAB, CLB en de provincie Limburg.
Meer info over het project via www.ikmaakwerkvanmijntoekomst.be.

Wijk-werkers in de kijker: opleiding "veilig werken in het groen"

$
0
0

Welzijnsregio Noord-Limburg organiseert het wijk-werken voor de Noord-Limburgse lokale besturen. Werkzoekenden kunnen gaan wijk-werken als ze nog niet toe zijn aan werken, werkplek-leren of een klassieke opleiding. Wijk-werken biedt deze werkzoekenden enkele uren per week werkervaring via het uitvoeren van klusjes en activiteiten gedurende maximum 12 maanden.

 

Het grootste deel van onze wijk-werkers werkt in de tuin. Dikwijls in weer en wind! Velen van hen hebben al jaren ervaring. Anderen zijn pas begonnen met het wijk-werken. Om zowel onze ervaren tuinmannen en -vrouwen als onze nieuwe wijkwerkers de basisregels van veilig werken in het groen onder de aandacht te brengen, organiseerden we op 30 september een vorming in samenwerking met "De Winning".  

 

In overleg met de begeleiders en lesgevers kozen we voor een hele dag opleiding bij de Winning in Hechtel-Eksel. Alle tuingereedschappen zijn daar aanwezig en ook de omgeving leent zich tot uitgebreid oefenen. In de voormiddag kregen de wijk-werkers handige tips en technieken mee over veiligheid en veilig werken met de verschillende tuingereedschappen. Na een gezellig middagmaal was het oefenen geblazen. De theorie van de voormiddag werd in praktijk gebracht. 

 

De vorming was een groot succes. Bij de evaluatie hoorden en lazen we allemaal positieve reacties. Iedereen was enthousiast! De groenwerkers hebben vele dingen geleerd maar het oefenen in de praktijk was de grote meerwaarde aan deze dag. Ook de begeleiding door de praktijkmensen van de Winning werd erg gewaardeerd. "Het lijkt allemaal evident maar toch is het altijd belangrijk om bewust te blijven van de mogelijke gevaren," vertelt een wijkwerker. "We hebben praktische tips opgevangen en je leert toch steeds weer iets bij. En... ik heb ook een aantal collega's leren kennen!". Voor een andere wijkwerker mocht de opleiding zelfs nog wat dieper gaan. 

De wijkwerkers volgden deze vorming op vrijwillige basis. Gewapend met heel wat tips en tricks kunnen ze nu aan de slag binnen het wijkwerken, maar het geeft hen ook een goede basis om na het wijkwerken een volgende stap te zetten in hun loopbaan. 

 

Meer weten over wijkwerken Noord-Limburg?

Kijk op onze webpagina of neem contact met wijk-werken@welzijnsregio.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budget4Life opnieuw in Noord-Limburg

$
0
0

In het kader van de preventiewerking rond schuldhulpverlening organiseren de OCMW’s van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt elk jaar in de maand november de interactieve tentoonstelling Budget4Life. Dit jaar staat de beurs al voor de 7e keer opgesteld in het Verblijfscentrum van 't Pelterke. 

Preventieproject over budgetteren

Leerlingen uit het 6de jaar, het 7e jaar en duaal leren van het secundair onderwijs komen weer massaal met hun klas naar het verblijfsgebouw van het Pelterke in (Over)Pelt, waar Budget4Life staat opgesteld.

Welzijnsregio en de aangesloten OCMW’s organiseren dit ism BIZ Limburg voor de zevende keer op rij en ontvangen ruim 1000 leerlingen met hun leerkrachten en begeleiders. 

De tentoonstelling wordt ook bezocht door de vormingstrajecten die de dienst Tewerkstelling en Opleiding samen met Basiseducatie organiseert. De Raad van Bestuur van Welzijnsregio van 12 november bracht een bezoek aan de beurs en ook de raadsleden van Hamont-Achel hebben een bezoek ingepland. 

Interactief

Door het interactieve karakter sluit de beurs aan bij de leefwereld van de jongeren. Jongeren staan vaak niet stil bij wat er gebeurd al je morgen op eigen benen komt te staan. Welke kosten komen hier bij kijken? Hoe kan ik bewust omgaan met het budget dat ik ter beschikking heb. 

Twee maatschappelijk werkers uit het werkveld leiden de leerlingen gedurende twee uur rond doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken. 

Vanuit hun individuele cliëntbegeleiding en dagelijkse ervaring weten de maatschappelijk werkers een heel goed beeld te schetsen van de problemen en ervaringen die voortkomen uit de schuldenproblematiek. Deze expertise maakt een bezoek aan de beurs realistisch en uniek. Een perfecte aanvulling op de lessen in de klas en hopelijk een goede voorbereiding op het zelfstandige leven. 

Budget4Life loopt dit jaar van 5 november tot 3 december in het verblijfsgebouw van 't Pelterke te Pelt. In totaal bezoeken een duizendtal leerlingen uit 20 scholen de beurs, waardoor alle dagen bezet zijn.

Meer info over de budgetbeurs: Budget4Life

Diversiteitsaward voor Welzijnsregio

$
0
0

Op vrijdag 13 december reikte de Limburgse integratieraad de diversiteitsaward uit. Deze award zet goede projecten rond etnisch-culturele diversiteit van lokale besturen in de kijker zetten. De Limburgse Integratieraad is een erkende regionale adviescommissie en samenwerkingspartner van het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

Welzijnsregio ontving de award voor het diversiteitsproject 'Samen voor een kleurrijk Noord-Limburg', waarbij de Noord-Limburgse gemeenten regionaal krachten bundelen om lokaal een gespecialiseerde dienstverlening en activiteitenaanbod rond taal, wonen, werk en diversiteit aan te bieden. 

De award is een mooie erkenning voor de samenwerking tussen de OCMW’s, expertisedeling en -versterking, de vele acties om integratie te bevorderen en diversiteit in de kijker te plaatsen.

Tegelijk is het zeker een stimulans om de  samenwerking tussen OCMW's en partners binnen Noord-Limburg verder te zetten. De award zelf, een prachtig kunstwerk van Martin Ademola Oluwadiran, krijgt een ereplaats in de vergaderlokalen van Welzijnsregio.

Wil je meer weten over de werking en de acties van de Dienst Integratie voor personen van buitenlandse herkomst? Neem contact op met integratiecoördinator Goele Kerkhof

 

 

 

 

 

Gelukkig Nieuwjaar - Beste wensen voor 2020

$
0
0

Namens Welzijnsregio Noord-Limburg en het Sociaal Verhuurkantoor wensen wij u een voorspoedig nieuwjaar.

Samen gaan de Noord-Limburgse lokale besturen, Welzijnsregio en het SVK ook in 2020 voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan hun inwoners.

Raadsleden en medewerkers nodigen wij graag uit voor een persoonlijke Nieuwjaarswens.


Fiscaal voordeel wijk-werken

$
0
0

Welzijnsregio is organisator van het wijk-werken in Noord-Limburg. 14 januari kregen we bericht van VDAB dat het belastingsvoordeel van de wijk-werkcheques vermindert van 30% naar 20%, conform de dienstencheques, en dit vanaf 1/1/2020. 

De Vlaamse Regering besliste om vanaf 1/1/2020 het belastingsvoordeel van wijk-werkcheques te verlagen van 30% naar 20%.

Dit wil zeggen dat:

  • voor de cheques aangekocht in het jaar 2019 (aanslagjaar 2020) het belastingsvoordeel nog steeds 30 % is. De gebruikers zullen in 2020 een fiscaal attest ontvangen waarop nog steeds het tarief van 30 % gehanteerd zal worden (AJ 2020 - IJ 2019)
  • voor de cheques aangekocht vanaf 01.01.2020 (aanslagjaar 2021) het belastingsvoordeel van 20 % zal gelden. De gebruikers zullen in 2021 een fiscaal attest ontvangen waarop het tarief van 20 % van toepassing zal zijn (AJ 2021 - IJ 2020)

Gezien wij als organisator zelf pas deze week op de hoogte werden gesteld van deze beslissing, waren wij niet in de mogelijkheid om deze informatie eerder naar de gebruikers en partners te communiceren. Elke gebruiker zal deze week of begin volgende week met een schrijven persoonlijk op de hoogte worden gebracht van de verandering. 

Bij vragen of onduidelijkheden kunnen gebruikers altijd contact opnemen met de wijk-werkbemiddelaar van hun gemeente

Heb je als OCMW hier zelf vragen over? Neem contact met Stéphanie Bawin

 

 

 

Dienstverlening tijdens corona-crisis

$
0
0

Het coronavirus heeft ons land stevig in zijn greep en dit heeft ook een impact op onze werking. Wij passen onze manier van werken aan en doen ons best om voor iedereen maximaal beschikbaar te blijven. 

Onze medewerkers van Welzijnsregio en het Sociaal Verhuurkantoor werken achter gesloten deuren en helpen je per telefoon en/of mail verder.

Opleidingen en niet-dringend overleg worden geannuleerd of uitgesteld. Enkel wanneer het niet anders kan, laten we individuele gesprekken toe. We nemen hier maatregelen naar hygiëne en houden voldoende afstand.

 

Gezinszorg

Zorg primeert! Zowel voor onze gezinnen als voor ons personeel. We proberen iedereen zo goed mogelijk verder te helpen en geven voorrang aan de meest hulpbehoevende personen. Hou je wekelijkse planning goed in de gaten voor eventuele wijzigingen. Onze medewerkers passen een goede hand-, nies- en hoesthygiëne toe en zijn alert voor besmettingen. 

Karweidienst

We geven voorrang aan de prioritaire klussen en de klussen in buitenlucht. 

Vragen? Contacteer de dienst Gezinszorg op 011 23 87 50.

Sociaal Verhuurkantoor

De collega's zijn telefonisch of per mail bereikbaar. Kom niet langs maar maak een afspraak via 011 23 87 70.

Wijk-werken

Info volgt.

Algemene Vergadering - toelichting Regiovorming door Peter Hautekiet - VVSG

$
0
0

Aansluitend aan de algemene vergaderingen van Welzijnsregio en de intergemeentelijke gemeentelijke samenwerking DISV Regio Noord-Limburg op dinsdag 8 december 2020 bracht Peter Hautekiet, stafmedewerker bij VVSG, een boeiende toelichting over het Vlaamse dossier Regiovorming. 

 

Een 70-tal raadsleden van de Noord-Limburgse besturen was digitaal present op de toelichting Regiovorming.

De Vlaamse Regering keurde op 9 oktober 2020 een nota over regiovorming goed. De nota gaat voor een regiovorming die van onderuit wordt opgebouwd. Gedragen door de lokale besturen en met de burgemeesters als spilfiguren. In samenspraak met de lokale besturen wil de Vlaamse Regering toewerken naar een 13-tal referentieregio's waarbinnen alle vormen van intergemeentelijke en bovenlokale samenwerking kunnen plaatsvinden.

De conceptnota stelt niet voor om regiovorming langs decretale weg te regelen. Wél biedt de tekst een kader van drie jaar, waarbinnen lokale besturen en de Vlaamse overheid kunnen werken aan het uitklaren en versterken van de regiowerking.

Op 18 november 2020 keurde de raad van bestuur van de VVSG het advies over de kadernota Regiovorming van de Vlaamse Regering van 9 oktober goed. Het advies is gebaseerd op een vergelijking tussen het standpunt van VVSG van 18 maart en de kadernota. Positieve punten in de kadernota vindt de VVSG:

  • De burgemeesters als spil: Zij zijn de belichaming van het lokale bestuur en hebben een blik over de beleidsdomeinen heen.
  • Organische aanpak: Geen revolutie maar een groeimodel.
  • Een genuanceerde kijk op bovenlokale samenwerking: Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleinschalige samenwerkingen - vaak gericht op dienstverlening en capaciteitsbundeling - en grotere regio’s waar bijvoorbeeld verdelingsvraagstukken aan bod kunnen komen.
  • Vlaams engagement: Heel wat hinderpalen én kansen voor een goede regionale werking zijn te vinden bij Vlaamse sectorale regelgeving en beleid. Het is belang dat Vlaanderen in eigen boezem kijkt. Ook de federale component wordt niet uit het oog verloren.
  • Labo Regiovorming: Het blijft niet bij woorden, er worden ook middelen voorzien voor een Labo Regiovorming.

Er zijn echter ook wat minpunten. Zo is de timing voor de afbakening zeer strak. Tegen het einde van dit jaar moeten de lokale besturen hun inbreng geven over de afbakening. Bovendien doet het kaartje dat de kadernota bevat toch hier en daar wat wenkbrauwen fronsen.

Verder zijn er enkele aandachtspunten: zo zal de Vlaamse regering bijvoorbeeld op termijn moeten nadenken over een duurzame cofinanciering vanuit Vlaanderen voor de regionale werking en moeten we voor ogen houden dat regionale samenwerking geen zaak van enkel besturen alleen is: burgers, bedrijven en spelers uit het middenveld en de non-profit komen mee in beeld.

Peter Hautekiet lichte ook kort het traject naar de 1-woonactor toe. Een belangrijk dossier gezien de betrokkenheid van het SVK Noord-Limburg. 

Wat betreft deze woonactor voegde hij in latere communicatie nog volgende punten toe: 

  • Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken.
  • De werkingsgebieden worden best afgestemd op de referentieregio’s die de Vlaamse Regering zal vastleggen op basis van de lopende bevraging die loopt tot eind dit jaar. Hou hier dus alvast rekening mee. Het werkingsgebied van de woonmaatschappij moet niet per se samenvallen met de referentieregio’s, maar moet er wel binnen vallen. Ik verwijs naar de communicatie over de algemene regiovorming.
  • De woonmaatschappij telt minimaal 1000 sociale huurwoningen (hierbij wordt geen rekening gehouden met de woningen in huur genomen op de private huurmarkt met het oog op onderverhuring overeenkomstig de reglementering inzake het sociaal huurstelsel), aangezien dit nu ook de minimale schaal vormt voor de sociale huisvestingsmaatschappij.
  • De huidige complementaire expertise moet gegarandeerd blijven in de nieuw te vormen woonmaatschappij: een verdere versterking van professionalisering is essentieel. Het behoud van de SVK-expertise is noodzakelijk bij de afbakening van de werkingsgebieden.

Aanvullend:

  • Er is één aaneensluitend, niet-overlappend werkingsgebied per woonmaatschappij.
  • Een werkingsgebied mag geen ander werkingsgebied omsluiten, tenzij dat omsloten werkingsgebied bestaat uit meerdere gemeenten.

De volledige toelichting kun je herbekijken via de opname

Presentatie

Brief aan de burgemeesters over de woonmaatschappijen

 

Bron: www.VVSG.be

Gelukkig Nieuwjaar - Beste wensen voor 2020

$
0
0

Namens Welzijnsregio Noord-Limburg en het Sociaal Verhuurkantoor wensen wij u een voorspoedig nieuwjaar.

Samen gaan de Noord-Limburgse lokale besturen, Welzijnsregio en het SVK ook in 2020 voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan hun inwoners.

Raadsleden en medewerkers nodigen wij graag uit voor een persoonlijke Nieuwjaarswens.

Versterkt werkt!

$
0
0

Eind 2020 startte de dienst Werk en Maatschappelijke Integratie met een nieuwe project dat kadert binnen de ESF oproep 490 bis “Outreach en Activering” en dat een looptijd heeft van twee jaar.

We leggen hierbij de focus op laaggeschoolde, anderstalige werkzoekenden vertrekkend vanuit de ervaring van de trajectbegeleiders dat deze groep een grote afstand ervaart tot onze Belgische arbeidsmarkt en nood heeft aan extra ondersteuning om deze te overbruggen.

Met veel enthousiasme en inzet werkt onze projectmedewerker aan de opstart en bekendmaking  van het project. Outreachende en geïntegreerde acties worden opgezet en we ontwikkelen nieuwe instrumenten op maat van de doelgroep waarmee we aan de slag gaan.

We zullen zo informatiesessies organiseren voor de doelgroep, zoeken naar brugfiguren om ons hierin bij te staan en contacten leggen en samenwerken met andere organisaties die zich  richten naar dezelfde doelgroep. We maken hierbij graag gebruik van het netwerk en de expertise van onze integratiemedewerker.

Het in kaart brengen en verhogen van de competenties van laaggeschoolde anderstaligen staat centraal, waarvoor we beroep kunnen doen op bestaande instrumenten zoals taalstages, voortrajecten, testings,... Maar we willen uiteraard ook innovatief zijn en gingen daarom een partnerschap aan met vzw de Biehal, waar we een korte observatiestage organiseren voor de doelgroep die zal resulteren in een duidelijk competentierapport dat de positie van de deelnemers op de arbeidsmarkt versterkt.

Kortom, we voorzien een totaalpakket waarbij we via een outreachende, intensieve en meer gespecialiseerde trajectbegeleiding samen met deze doelgroep (minstens 60 deelnemers) op zoek gaan naar een tewerkstelling op maat.

Versterkt Werkt: een veelbelovende samenwerking tussen Welzijnsregio en vzw de Biehal, met financiële steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid.

Via deze weg en tijdens verschillende contactmomenten houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project. 

Viewing all 209 articles
Browse latest View live