Quantcast
Channel: Welzijnsregio Noord-Limburg
Viewing all 209 articles
Browse latest View live

Taaltwister - taalstimulerende activiteiten voor kinderen en jongeren tijdens de schoolvakantie

$
0
0

In de zomer van 2020 kreeg Welzijnsregio goedkeuring voor subsidies van minister Ben Weyts voor het organiseren van extra taalstimulerende activiteiten voor kinderen en jongeren tijdens de schoolvakanties. De subsidies zijn bedoeld voor één werkjaar (tot de zomer van 2021) en onder voorbehoud voor een 2e werkjaar (tot de zomer van 2022).

Met deze subsidies organiseert Welzijnsregio, in samenwerking met Groep Intro vzw als uitvoerende partner, minimum  1 taalbad per gemeente per jaar in één van de schoolvakanties. De taalbaden kunnen worden georganiseerd voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. In nauw overleg met het lokaal bestuur wordt een aanbod op maat van de gemeente georganiseerd. 

Daarnaast worden de subsidies ook besteed aan het vrijetijdsaanbod van OKAN leerlingen in Noord-Limburg. Zij komen elke week op woensdagnamiddag naar de VOX Campus in Pelt. De leerlingen nemen max. 1,5 jaar deel aan deze vrijetijdswerking. Ze krijgen zo de mogelijkheid om hun omgeving te leren kennen en hun persoonlijk netwerk uit te breiden. Op die manier is de opstap naar het reguliere aanbod in de gemeente heel wat kleiner.

Door corona vonden er wat verschuivingen plaats in de planning. Toch konden we in de zomer en het najaar al 4 taalbaden worden georganiseerd en ligt het plan klaar voor de verdere organisatie in  2021.

Voor de toeleiding van de kinderen naar de taalbaden werken de lokale besturen nauw samen met de scholen, Huizen van het Kind, jeugddiensten, ....

Al snel werd duidelijk dat niet alle kinderen nood hebben aan taalstimulering, maar dat deze taalbaden wel de drempels verlagen om deel te nemen aan het reguliere vrijetijdsaanbod. Hier zullen we met dit project nog extra op inzetten.

Via deze weg en verschillende contactmomenten houden we iedereen op de hoogte van het project.

Heb je vragen of wens je meer info?

Contacteer de Dienst Werk en Maatschappelijke Integratie, integratiemedewerker Goele Kerkhof, tel. 011 23 87 34 of via goele@welzijnsregio.be.


2connectU - proeftuin buddywerking voor inburgeraars in Noord-Limburg

$
0
0

In december 2020 kreeg Welzijnsregio goedkeuring van ESF/Amif voor het project 2connectU, buddywerking in Noord-Limburg. Deze proeftuin, die loopt tot juni 2022 en kadert binnen de 4e pijler sociale netwerking en participatie, die verplicht zal worden toegevoegd aan het inburgeringstraject vanaf januari 2022. Minister Bart Somers ziet sociale netwerking en participatie als een voorwaarde voor het integratieproces en om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Deze participatie wordt heel ruim beschouwd: van op pad gaan met een buddy, vrijwilligerswerk, taalstage, ..

Welzijnsregio koos ervoor om binnen deze proeftuin 4e pijler de focus te leggen op buddywerking. De doelgroep is de inburgeraars in traject, wat niet wegneemt dat lokale besturen tegelijk een klassieke buddywerking (in het verlengde van de hulpverlening) kunnen opstarten. Er werd gekozen voor deze focus, omdat er in Noord-Limburg al enkele goed lopende buddyweringen waren en omdat er binnen een aantal lokale besturen vraag was om met een buddywerking van start te gaan.

De regierol voor deze 4e pijler zal vanaf 2022 bij de lokale besturen worden gelegd. Daarom leek het voor alle lokale besturen van Welzijnsregio zinvol om al mee in deze (experimentele)  proeftuin te stappen. Het doel is om zo veel mogelijk expertise te delen en samen te werken  aan een operationeel kader voor de invoering van de 4e pijler vanaf 2022. Dat iedereen enthousiast was, werd al duidelijk in de eerste online samenkomst van de stuurgroep in januari 2021.

De hoofdpartner voor Welzijnsregio in dit project is het Agentschap Integratie en Inburgering. Zij zorgen voor ondersteuning van lokale besturen bij de opstart van een buddywerking of bij de uitbreiding van de  doelgroep naar inburgeraars. Na een ronde langs alle buddywerkingen in Limburg werkten zij een vormingspakket op maat uit voor de ondersteuning van vrijwilligers. Gaandeweg zullen ook nog andere partners die ervaring hebben met het opstarten en ondersteunen van buddywerkingen betrokken worden in de proeftuin.

Welzijnsregio en het Agentschap Integratie en Inburgering krijgen als organisatoren zelf ondersteuning van ESF/HIVA, in de vorm van procesbegeleiding en lerende netwerken.

In een aantal lokale besturen worden de eerste praktische afspraken gemaakt voor het werven en vormen van nieuwe en bestaande buddy's.

Maak als buddy inburgeraars wegwijs in Hamont-Achel

Via deze weg en verschillende contactmomenten houden we iedereen zo veel mogelijk op de hoogte van het verloop het project.

Meer info? dienst werk en maatschappelijke integratie, via Goele Kerkhof, tel. 011/ 23 87 34 of via goele@welzijnsregio.be.

 

A Way Home Noord-Limburg nodigt je uit

$
0
0

A Way Home Noord-Limburg
KICK OFF

Donderdag 29 april 2021

Wat?


Wil jij deel uitmaken van een nieuwe beweging rond dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen? Laat je dan inspireren op de Kick-off van A Way Home Noord-Limburg!

Als partner van de Europese en internationale A Way Home beweging, willen we een coalitie aangaan met als doel dak- en thuisloosheid van jongvolwassenen structureel in onze regio aan te pakken. We willen samen met jullie concrete acties ontwikkelen.

We vertrekken tijdens deze inspiratie- en actiedag vanuit de daklozentelling in Limburg. Hierna laten we ons inspireren door de aanwezige ervaringsdeskundigen en sprekers. Afsluiten doen we door stil te staan bij jullie dagelijkse ervaringen met als doel om tot concrete actiegroepen te komen.


Op het einde van de dag staat A Way Home Noord-Limburg samen met jou klaar om van start te gaan!

Wanneer?

Donderdag 29 april, 9u00-15u00.

Voor wie?

Werk je in zorg, wonen, werk, welzijn, onderwijs, vrije tijd, justitie, politie, hulpverlening? Ben je beleidsverantwoordelijke, veldwerker, doener, denker, netwerker, vrijwilliger, jongere met een ervaring in dak- of thuisloosheid? Iedereen die goesting heeft en wil overgaan tot actie is welkom!

Waar?

Online via Teams.

Je ontvangt een link via mail na je inschrijving.

Programma

  • Voorstelling A Way Home Noord-Limburg
  • Dak-en thuisloosheid bij jongeren: cijfers en beloftevolle oplossingen, Koen Hermans, KULeuven
  • Pauze
  • Aan de slag met de Limburgse cijfers en jullie ervaringen: Wat loopt goed? Wat kan beter? Waar liggen kansen?
  • Lunch
  • Mind the Gap Antwerpen, Actiegroep ‘Wonen’: Hoe pakken zij dit aan? Menno Fransen en Wim De Puysseleyr
  • Actiegroepen krijgen vorm. We geven samen A Way Home Noord-Limburg vorm. Op welke terreinen willen we werken in deze regio? Welke actiegroepen wensen we?
  • Pauze
  • Voorstelling actiegroepen A Way Home Noord-Limburg

Inschrijven


Schrijf je hier in vóór 23 april 2021. Zodra je ingeschreven bent, ontvang je een bevestigingsmail.
Na inschrijving ontvang je een mail met de link naar de startpagina van de kick off.

Meer weten?

Voor meer informatie kan je mailen naar awayhome@welzijnsregio.be.

Kinderopvang in Noord-Limburg

$
0
0

Jobdag VDAB Begeleider in de kinderopvang

Donderdag 24 februari organiseerde VDAB ism Welzijnsregio en haar besturen een jobdag voor begeleiders in de kinderopvang in de Werkwinkel op onze campus in Pelt.

Onze initiatieven kinderopvang gaven al langere tijd aan dat het vinden van geschikte kandidaten om de vacatures in te vullen geen sinecure was. De vacatures werden in kaart gebracht en actief gezet op de website van VDAB. De bemiddelaars gingen aan de slag om passende kandidaten te contacteren en uit te nodigen.
 
Ook geïnteresseerden in de kinderopvang die op dit ogenblik nog geen kwalificaties hadden, konden langskomen. VDAB heeft met de opleidingspartners en Welzijnsregio met het aanbod van de Leerwinkel een ruim aanbod waar ook deze kandidaten kunnen groeien naar een job in de kinderopvang.
De lokale besturen waren aanwezig met hun personeelsdienst en/of kinderopvanginitiatief om kandidaten het ruime jobaanbod in onze regio kenbaar te maken.
Het was een mooie eerste stap en krachtige samenwerking om invulling te geven aan de noden van het knelpuntberoep begeleider in de kinderopvang.

Presentatie "ondersteuning kinderopvang" door VDAB

Fotoreeks jobdag

 

Coming soon: 't Vliegertje

Maandag 21 maart opent kinderdagverblijf ’t Vliegertje officieel haar deuren. ’t Vliegertje werd gerealiseerd dankzij het Project Opvangnet, met de steun van het Kinderarmoedefonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Dit mooie initiatief vertrekt vanuit een Noord-Limburgs samenwerkingsverband en groeide vanuit de noden van verschillende partners: SyntraPXL, Gezinsbond, Kinderopvang Gezinsbond, Kind&Gezin, LIGO, VDAB, Welzijnsregio en haar besturen.

Alleenstaande, kwetsbare, maar ook modale gezinnen (die al dan niet een opleiding willen volgen bij Syntra) kunnen hier terecht met hun babytjes en kleine kindjes tussen 0 en 3 jaar.

Er wordt momenteel tegen de klok gewerkt om een groot lokaal helemaal om te vormen naar een gezellige, warme, kindvriendelijke opvanglocatie. 

Hou onze communicatiekanalen in de gaten voor actuele info. 
Meer info over het project? Je wil dit project nauwer opvolgen? Je wil iemand toeleiden? Neem contact met onze stafmedewerker sociaal beleid Valérie Moonen

 

Kick-off digitaal loket kinderopvang

6 van onze gemeenten (Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt) sloegen de handen in elkaar om regionaal een bestek uit te schrijven voor implementatie van een digitaal loket kinderopvang. De procedure werd gegund aan Opvang Vlaanderen. 

Op 24 februari werd er een digitale kick-off georganiseerd met de mensen van Opvang Vlaanderen en lokale medewerkers van de gemeenten die het project zullen opvolgen. We hopen snel heel veel kinderopvanginitiatieven (creches, onthaalouders, groepsopvang,...) in de regio warm te maken om actief met het platform aan de slag te gaan. Zo krijgen ouders die op zoek zijn naar opvang een zicht op het voor hen best mogelijke aanbod. Daarnaast kunnen onze gemeenten perfect monitoren waar de noden en behoeften zitten, welke wachtlijsten er zijn,... en zoeken naar snelle oplossingen voor ouders die daar nood aan hebben. 

 

 

Nieuwsbrief digitale inclusie

$
0
0

Regionaal project rond digitalisering gaat van start

De Intergemeentelijke samenwerking DISV Regio Noord-Limburg en Welzijnsregio Noord-Limburg rollen de komende twee jaar een project uit om het risico op digitale uitsluiting te verkleinen. Uit rondvraag bij het intergemeentelijke samenwerkingsverband tussen de acht Noord-Limburgse gemeenten en OCMW’s bleek dat de digitale noden bij de bevolking groot zijn, zeker bij kwetsbare doelgroepen. Om het regionale project waar te maken, wordt er beroep gedaan op projectmiddelen vanuit de Vlaamse en federale overheid (Digibanken en
E-inclusion for Belgium) voor een totaal budget
van € 900 000.


Minstens 30% van de Noord-Limburgse volwassenen heeft een verhoogd risico om digitaal niet mee te zijn. Factoren zoals financiële situatie, arbeidsparticipatie, opleidingsniveau, leeftijd en mate van geletterdheid spelen hierbij een rol. Sommige burgers hebben geen toegang tot apparatuur, zoals een laptop of pc, of vinden de weg niet naar een openbare pc-ruimte. Bij anderen ontbreekt het vertrouwen en de vaardigheden om met apparatuur en software aan de slag te gaan. Dit bemoeilijkt bijvoorbeeld de toegang tot een bankapp, het online aankopen van een busticket of het raadplegen van de digitale loonbrief.

Nochtans kan digitalisering fundamenteel bijdragen aan een kwalitatieve levenssituatie. Daarom worden de Vlaamse en federale projectmiddelen van ‘Digibanken’ en ‘E-inclusion for Belgium’ ingezet om een brede samenwerking op te zetten met verschillende Noord-Limburgse partners, zoals de lokale besturen, OCMW’s, allerhande doelgroepwerkingen, partners uit sociale economie en opleidingsaanbieders. Projectcoördinator Brecht Thijs legt uit: “Met deze projectmiddelen kunnen we diverse doelgroepen bereiken door het oprichten van digipunten. Dit zijn toegankelijke locaties waar inwoners terecht kunnen voor een digitaal probleem, een vorming op maat of een gerichte doorverwijzing. Door een nauwe samenwerking met het OCMW kunnen we ook de toegang tot apparatuur verbeteren. Tot slot zetten we in op een dienstverlening aan huis, het aanbieden van oefenkansen en een aangepast aanbod voor personen met een handicap.” De eerste digipunten worden in het voorjaar van 2023 in elke gemeente verwacht.

Digibanken gevat in een kort, duidelijk filmpje

 

Gezocht: regionaal opbouwwerker digitale inclusie

Om de werking mbt digitale inclusie in Noord-Limburg vorm te geven, zijn we op zoek naar een regionaal opbouwwerker (voltijds, B1-B3, bepaalde duur tot 31/12/2024). 

De functiebeschrijving vind je op onze website

 

Meer info?

Brecht Thijs

Projectcoördinator Digibanken/E-inclusion for Belgium vanuit DISV Regio Noord-Limburg en Welzijnsregio Noord-Limburg

0472/320 482 en brecht.thijs@welzijnsregio.be

Digibanken

$
0
0

Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Denk aan een videogesprek voeren, het vertrekuur van je bus opzoeken, je gezondheidsdossier raadplegen na het inloggen via ItsMe of betalen via een mobiele betaalterminal. Mensen in kwetsbare positie, bijvoorbeeld door opleidingsgraad, inkomen, geletterdheid, leeftijd… ervaren echter een hoger risico op digitale uitsluiting. Digitale uitsluiting hangt vaak samen met sociale uitsluiting. Daarom is digitale inclusie van belang, dit zijn acties en oplossingen die nodig zijn om digitale uitsluiting te voorkomen, zodat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving.
In 2022 werden diverse projecten rond digitale inclusie gelanceerd vanuit diverse overheidsniveaus. De projecten Digibank (voortraject) en E-inclusion for Belgium werden getrokken door Welzijnsregio.
 

Voortraject Digibanken

Binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht werd door het departement Werk en Sociale Economie de projectoproep Digibanken gelanceerd. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij volwassenen met een verhoogd risico op digitale uitsluiting te verkleinen door in te zetten op gelijke toegang tot hardware, het versterken van digitale vaardigheden en een verbeterde toegang tot essentiële diensten.
Met Welzijnsregio als trekker, vond gedurende vier maanden een goedgekeurd voortraject plaats voor
€ 15 000. Dit bood de mogelijkheid om een regionale omgevingsanalyse op te maken met inventarisatie van de lokale noden rond digitalisering bij risicogroepen. Daarnaast stond het sleutelen aan een regionaal projectplan met bijhorende samenwerkingsverbanden en uitgebreide exploratie van de mogelijkheden en acties bij de gestelde doelstellingen. Het finale plan werd ingediend vanuit DISV Regio Noord-Limburg, waarbinnen Welzijnsregio als partner optreedt.

 

Digibanken van start (implementatie)

Binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht werd door het departement Werk en Sociale Economie de projectoproep Digibanken gelanceerd. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij volwassenen met een verhoogd risico op digitale uitsluiting te verkleinen door in te zetten op gelijke toegang tot hardware, het versterken van digitale vaardigheden en een verbeterde toegang tot essentiële diensten. Het voortraject werd door Welzijnsregio Noord-Limburg gevoerd.
Het implementatietraject werd ingediend vanuit DISV Regio Noord-Limburg en goedgekeurd vanaf 1 oktober 2022.

Tot december 2024 worden fysieke en mobiele digipunten uitgerold, een regionaal netwerk van vrijwillige digihelpers georganiseerd, het voorzien van laptops voor kwetsbare doelgroepen en gaat een regionale medewerker outreachend aan de slag rond digitale inclusie.

Dag van de Digibank op 3 juni zet vrijwilligers in de bloemetjes

 
Binnen de projecten rond digitale inclusie zijn de vrijwilligers in een digipunt van onschatbare waarde. Ze ondersteunen andere inwoners in hun digitale vragen, bieden hulp bij een digitaal proces of weten raad op een digitale vraag. Daarom vinden we het belangrijk deze vrijwilligers te ondersteunen, te laten kennismaken met elkaar en ervaringen te laten uitwisselen. De Dag van de Digibank bleek daarvoor de perfecte gelegenheid.

Voor het eerst werden de digihelpers uit de 8 Noord-Limburgse gemeenten uitgenodigd voor een regionale kennismakingsmoment; en dat viel bijzonder in de smaak!

Tijdens een heerlijke brunch werd er volop kennisgemaakt met elkaar, over hoe lang ze al digihelper zijn (van 2 maanden tot 14 jaar), over hun ervaringen als digihelper en de dankbaarheid die ze wekelijks mogen ervaren. Er werden zelfs al plannen gemaakt voor een volgende regionale bijeenkomst in het najaar.
 
 

 

Digibanken gevat in een kort, duidelijk filmpje

Vlaamse website digibanken

E-inclusion for Belgium

$
0
0

In mei 2022 werd de eerste projectoproep “e-inclusion for Belgium – OCMW 2022” gelanceerd door de POD Maatschappelijke Integratie. Aanvullend op Digibanken besloten we hier op in te tekenen. 

Deze oproep richtte zich op OCMW’s en hun partnerschappen. Het project voor de regio Noord-Limburg was één van de 40 goedgekeurde projecten die digitale inclusie voor kansengroepen voorop zetten.

Het project E-inclusie van Welzijnsregio Noord-Limburg bestaat uit het versterken van de digitale vaardigheden en de toegang tot de essentiële diensten. De gedetecteerde noden betreffen de moeilijkere toegang tot hardware of beperkte mobiliteit door handicap, nood aan toegankelijke informatie over digitalisering en nood aan versterkte digitale vaardigheden van sociale professionals in contact met de doelgroep.

Binnen dit éénjarig project wordt er sinds november 2022 ingezet op het ontwikkelen van DigiSnacks (toegankelijke kaartjes over een digitaal proces), het voorzien van hard- en software voor personen met een handicap in het digipunt van de bibliotheek, het opzetten van een educatief traject voor sociale professionals en het aanbieden van een dienstverlening-aan-huis rond digitale vragen.

LP Noord zet mensen in hun kracht samen met enthousiast netwerk.

$
0
0

Pelt, 29/02/2024

LP Noord zet mensen in hun kracht samen met enthousiast netwerk.

LP Noord is de naam van een nieuw lokaal partnerschap dat zich richt op de begeleiding van volwassenen met een complexe multiproblematiek.

Het project kadert in de oproep ‘Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen’ die Europa WSE in 2023 lanceerde. De lokale besturen van Noord-Limburg dienden samen met VDAB en 4 andere partners een projectdossier in. Sinds 1 januari 2024 werkt dit unieke partnerschap aan het implementeren van een nieuw ondersteuningsaanbod in de regio dat moet leiden tot een versterkte participatie van kwetsbare personen in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend naar werk.

In de regio Noord-Limburg bevinden talloze werkzoekenden en niet-beroepsactieven zich in een kwetsbare positie. Ze hebben moeite om toegang te vinden tot reguliere trajectbegeleiding, hebben problemen op verschillende levensdomeinen of voelen zich niet volledig geïntegreerd in de samenleving. Deze doelgroep heeft vaak te maken met diverse obstakels die hun toegang tot de arbeidsmarkt belemmeren. Gedurende het proces van partnerschaps- en projectvorming hebben we vanuit een gedeelde visie de behoeften geïdentificeerd waarop het partnerschap als een lerende entiteit wil inspelen.

De deelnemers zullen op alle nodige levensdomeinen ondersteuning krijgen en waar nodig wordt ingezet op hulpcoördinatie. De partners binnen het samenwerkingsverband zijn Welzijnsregio Noord-Limburg, VDAB, Arktos, Groep INTRO, Integra en Solentra. Zij stellen een interdisciplinair team van trajectgezellen en psychologische hulpverleners ter beschikking. De begeleiding verloopt zo dicht mogelijk bij de deelnemer (mobiel, aan huis) als antwoord op de grote mobiliteitsuitdaging in de regio. Gedurende het traject wordt er maximaal ingezet op het eigenaarschap en de krachten van de deelnemer die vandaag nog geen aansluiting vindt bij de reguliere hulp- en dienstverlening. De focus ligt op ‘empowerment’ zodat de deelnemer op termijn niet langer afhankelijk is van hulpverlening of veel sneller de stap durft te zetten wanneer het fout dreigt te gaan.

Na een intense periode van voorbereidingen stellen we het Lokaal Partnerschap Noord vandaag officieel voor aan het uitgebreide netwerk van partners en toeleiders in de regio. De meer dan 100 aanwezigen bewijzen de interesse in, maar vooral ook de nood aan een nieuwe vorm van begeleiding op maat voor deze doelgroep.

Aanmeldingen voor het partnerschap kunnen voorlopig via een formulier op de website van Welzijnsregio (www.welzijnsregio.be). Een Limburgse website is in opmaak en wordt binnenkort gelanceerd (www.lplimburg.be).

De Europese Unie, de Vlaamse overheid, VDAB en de 8 lokale besturen (Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt) financieren het project voor een periode van 6 jaar.

Aanmeldlink voor LP Noord:

https://forms.office.com/e/Bu4ABgZp4F

 


Veiligheidstips bij het gebruik van mobiele toestellen zoals smartphones

$
0
0

Veiligheidstips bij het gebruik van mobiele toestellen zoals smartphones

Mobiele toestellen zoals laptops, smartphones, tablets zijn niet meer weg te denken. Zowel op het werk als thuis worden ze quasi continu gebruikt

Mobiele toestellen hebben toegang tot een hoop vertrouwelijke informatie. We gebruiken tientallen apps voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Een aanvaller kan veel schade aanrichten als het toestel gehackt wordt.

Mobiele toestellen zijn, net zoals desktopcomputers, gevoelig voor malware-infecties (schadelijke software) en andere gevaarlijke kwetsbaarheden. Daarnaast bestaat de fysieke dreiging dat je een apparaat verliest of dat het wordt gestolen, wat een extra beveiligingsprobleem met zich meebrengt.

We geven enkele tips om het gebruik ervan zo veilig mogelijk te houden:

 1. Browser en surfen:

Let op met advertenties op websites of op sociale media. Vaak zijn aanbiedingen te mooi om waar te zijn en lokken cybercriminelen je naar nagemaakte of malafide phishing-sites waar ze trachten persoonlijke of gebruikersgegevens van je te ontfrutselen.

Een URL is moelijker te verifiëren op mobiele schermen. Bij twijfel of onverwacht, open de link niet!

Sommige smartphones tonen de URL wanneer je een lange tijd op de link blijkt drukken.

Bewaar geen aanmeldgegevens in de browser.

2. Malafide tekstberichten ( via SMS of sociale media )

Vaak zitten achter eenvoudige tekstberichten links naar websites of formulieren waar ze opnieuw gegevens trachten te bekomen. Een bericht van de belastingdienst of politie over een niet betaald bedrag of boete. Een overheid gaat niet via deze weg met een burger communiceren.

Idem voor sociale media waar gelijkaardige tactieken worden gebruikt.

3. Back-up:

Wanneer je je toestel verliest of het geraakt beschadigd, dan loop je het risico om veel gegevens te verliezen. Denk maar aan berichten en foto’s. Zorg regelmatig voor een back-up van je toestel of van een gedeelte van de data.

 4. Zorg voor fysieke beveiliging:

Het is niet alleen belangrijk om jouw toestel met en code te beveiligen, zorg ook dat het scherm, bij niet gebruik, na enkele seconden wordt vergrendeld. Zo kan niemand jouw toestel gebruiken of gegevens lezen… Gebruik de instellingen slim en zorg ervoor dat de inhoud van een melding/bericht niet zichtbaar is in het meldingscentrum van jouw smartphone. Zo verhinder je dat iemand je berichten mee kan lezen als je smartphone in gezelschap op tafel ligt.

5. Blijf steeds up to date:

Zowel de constructeur van jouw toestel (bv. Samsung, Apple…) als leveranciers van apps verzenden regelmatig updates. Het doel van deze updates is o.a. de beveiliging van uw data te verhogen. Door jouw smartphone, laptop… naar de nieuwste versies bij te werken voorkom je eventuele bedreigingen.

Je kan updates automatisch laten installeren zodat je nooit een belangrijke verbetering mist. Daarnaast is het een goed idee om af en toe te controleren welke apps je hebt geïnstalleerd en de apps die niet meer gebruikt worden, te verwijderen.

6. Opgelet met schadelijke apps:

Apps kan je online op vele plaatsen vinden, al dan niet gratis. Sommige apps bevatten virussen.

Gebruik alleen apps die beschikbaar zijn in de officiële winkel van jouw apparaat, download NOOIT via een browser. Je kan best voorafgaand aan het installeren van zulke apps nagaan of het hier over veilige software gaat. Kijk hiervoor bv. naar de origine van de leverancier, naar het aantal keren deze app of software is gedownload, of de app via een beveiligd  kanaal (legitieme appwinkels) wordt aangeboden… en let op met gratis.

7. Beheer de app-machtigingen:

Denk na over de machtigingen die toepassingen vragen. Veel apps en websites volgen je locatie en gedrag zonder dat je het doorhebt. Moet een app je locatie kennen om muziek af te spelen? Geef apps alleen toegang tot de gegevens die ze echt nodig hebben. Waarom vraagt een app toegang tot je contactpersonen? Is dat noodzakelijk om het doel waarvoor je de app gebruikt, te bereiken? Kijk de instellingen na en beperk de toegang tot locatiegegevens, foto’s, microfoon, contacten, enz. wanneer deze info niet nodig is om de app te laten werken. Check de instellingen zelf en laat dit niet over aan de app. Blijkt dat je te weinig rechten hebt gegeven aan de app, dan kan je de instellingen alsnog aanpassen om toegang te geven.

8. Schakel ‘Mijn apparaat vinden’ in:

De meeste smartphones beschikken over diensten voor het zoeken van jouw apparaat. Als je jouw telefoon kwijtraakt, kan je met een ander apparaat bekijken waar jouw telefoon is via een online kaart of door een geluid op de telefoon af te spelen. Stel je vast dat de telefoon gestolen is of dat je deze niet meer terugkrijgt, dan kan je de wisfunctie gebruiken om alle persoonlijke gegevens volledig te verwijderen en het apparaat naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

9. WIFI

Om met de buitenwereld te verbinden, connecteer je via een netwerk (al dan niet draadloos) of via een mobiele verbinding. Vooral de aangeboden draadloze netwerken (WIFI) vragen aandacht. Veel WIFI’s zijn niet of amper beveiligd. Ze worden dan meestal ook gratis aangeboden. Opgelet met gratis.

Daarom deze tips:

  • Sta niet toe dat uw apparaat automatisch verbinding maakt met onbekende netwerken.
  • Zet WIFI altijd uit wanneer u deze niet gebruikt of niet nodig hebt.
  • Verzend nooit gevoelige informatie via WIFI, tenzij je zeker weet dat het een veilig netwerk is.

10. BLUETOOTH

Schakel automatische Bluetooth-koppelingen uit. En schakel Bluetooth uit wanneer je deze niet gebruikt.

 

https://welzijnsregio.be/download/1763

Viewing all 209 articles
Browse latest View live